Sudah dua (2) tahun berkhidmat di Ireland, puteri sulung kepada pelakon terkenal, Datuk Ziela Jalil, Dr Puteri Julia Nabilah Tan Sri Megat Junid mengukir kejayaan selepas menerima anugerah perkhidmatan cemerlang daripada Mercy University Hospital, Cork, Ireland.
Difahamkan, kejayaan anak sulungnya itu turut dikongsi sendiri oleh Datuk Ziela menerusi Instagram dan pakar bius berusia 31 tahun itu menerima Gold Award in Anaesthesiology 2024 pada Julai lalu.
“Alhamdulillah Ya Rabb. Dua tahun berkhidmat di negara orang, Allah bagi rezeki dianugerahkan pingat dan Certificate of Excellence. Tergamam tak terkata. Sesungguhnya rezeki ALLAH tu luas dan mewah”
“Doakan semoga ALLAH permudahkan juga perjalanan menjadi Consultant Anaesthesiologist in the future insya-ALLAH. Aamiin,” kongsi Dr Julia.
Jauh merantau dari tanah air sendiri dan bekerja di luar negara tidak mematahkan semangat doktor muda ini untuk memberikan yang terbaik.
Ads
Sementara itu, Datuk Ziela juga turut meluahkan rasa syukur atas pencapaian hebat yang diraih anaknya. Menerusi perkongsian yang sama, beliau juga menitipkan doa untuk anaknya.
“MashaAllah Tabarakallah. Rezeki Allah datang dalam berbagai cara. Rezeki yang tidak ternilai buat anakku yang solehah. Ini hasilnya berkhidmat kerana Allah, penuh keikhlasan, bersungguh-sungguh, disiplin yang tinggi, Alhamdulillah”
“Berkhidmat di negara asing, diberi penghargaan walaupun dia bukan Irish. Yang membanggakan dan paling penting dia (Dr. Julia) adalah Asian-Malaysian, wanita Muslim yang bertudung bekerja di negara orang dan dihargai. Semoga Allah sentiasa melindungi dan meluaskan rezekinya dengan rezeki yang penuh barakah dunia serta akhiratnya,” jelasnya lagi.
Ads
“Syukur Alhamdulillah Ya Rabb di atas pencapaian anakku yang solehah ini,” kongsi pelakon yang pernah popular pada era 80-an dan 90-an.
Sekadar info, Julia (31) merupakan doktor perubatan yang memulakan pengajian di Royal College of Surgeons pada tahun 2012 dan menamatkan pengajian pada tahun 2017. Anak sulung Ziela Jalil telah mendirikan rumah tangga dengan suami tercinta, Dr Dziya Faqhran Datuk Mahmod Fauzi pada 11 Julai 2018 selepas mengikat tali pertunangan selama dua bulan.
Ads
Dr. Julia merupakan puteri sulung daripada perkahwinan Ziela dengan Megat Junid pada tahun 1991. Selain Dr Puteri Nabilah, Ziela dikurniakan seorang lagi anak lelaki iaitu Megat Jufri Nasrullah (29) dan seorang anak angkat, Ibrahim Junid yang kini berusia 11 tahun.
Sumber: Sinar Plus
Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.
Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Tahniah diucapkan kepada Universiti Teknologi Petronas (UTP) kerana telah disenaraikan antara universiti terkemuka dunia dalam 11 mata pelajaran menerusi Quacquarelli Symonds (QS) World University Rankings by Subject 2022.
Menurut Naib Canselor UTP Prof Dr Mohamed Ibrahim Abdul Mutalib, mata pelajaran itu ialah Kejuruteraan dan Teknologi, Sains Semula Jadi serta Sains Sosial dan Pengurusan.
Sumber: Universiti Teknologi Petronas – Main Page
Bagi mata pelajaran Kejuruteraan dan Teknologi, UTP kini berada di kedudukan ke-159 di peringkat global, meningkat 71 anak tangga daripada kedudukan sebelum ini iaitu 230 dan sekali gus menjadikan UTP berada pada kedudukan keempat terbaik dalam kalangan universiti di Malaysia.
Mata pelajaran Kejuruteraan Petroleum ditempatkan di kedudukan ke-22 dan mengekalkan kedudukan 50 teratas, manakala subjek Kejuruteraan Mineral dan Perlombongan, UTP berada di tempat 60 teratas.
Pencapaian ini menunjukkan reputasi kukuh UTP di peringkat global dari segi kecemerlangan akademik menerusi kaedah pengajaran dan pembelajaran serta kepakaran dan kekuatan mereka sebagai institusi pengajian tinggi yang berfokuskan industri dalam bidang penting berkaitan industri.
Tahniah sekali lagi Remaja ucapkan kepada UTP kerana telah membuktikan bahawa institusi pengajian di negara kita juga mampu menjadi yang terbaik dalam bidang akademik.
**
Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.
Memang tak dinafikan makanan Korea juga antara yang menjadi kegemaran rakyat Malaysia. Tengok sahaja lambakan restoran makanan Korea yang ada di Malaysia ini.
Kali ini REMAJA nak kongsikan beberapa resepi makanan Korea yang mudah untuk korang cuba di rumah.
Cuba 5 Makanan KOREA Popular, Boleh Masak Sendiri Di Rumah!
1. SEAFOOD JAPCHAE (Korea)
BAHAN-BAHAN :
Bahan japchae :
200gm dangmyeon @ suhun Korea
1 sudu makan minyak masak
1 sudu makan minyak bijan
1 sudu makan gochugaru *serbuk cili Korea
Bahan seafood :
2 ekor sotong | dihiris
10 ekor udang saiz XL | dibuang kulit
¼ biji bawang Holland | dihiris nipis
3 keping cendawan shitake | rendam sampai kembang dan dihiris
1/3 batang lobak merah | dipotong nipis fine julienne
Daun bawang secukupnya | untuk hiasan
Garam secukup rasa
Lada sulah secukup rasa
Bahan sos :
2 sudu makan kicap cair
½ sudu makan gula
2 sudu teh bawang putih | dicincang halus
1 sudu makan minyak bijan
CARA MEMASAK :
1. Rendam dangmyeon (suhun Korea) dengan air suam, kemudian tos kering dan ketepikan seketika.
2. Panaskan minyak masak, kemudian tumiskan bawang Holland dan bawang putih cincang hingga naik bau. Kemudian masukkan minyak bijan dan gochuru.
3. Masukkan sotong, udang, lobak merah dan cendawan shitake. Kacau sekata.
4. Kemudian masukkan kicap cair, gula, minyak bijan dan dangmyeon. Kacau sebati dan perasakan dengan garam dan lada sulah.
5. Angkat dan hias dengan hirisan daun bawang.
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 20 minit
Cara memasak :Tumis dan goreng
Jenis masakan : Sajian pembuka selera, Korea
Keistimewaan : Gochugaru memberikan rasa pedas manis
Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Pastikan dangmyeon direndam sehingga lembut, dalam anggaran masa 30 – 40 minit dalam air suam.
2. TTEOKBOKKI @ STIR FRIED RICE CAKES
BAHAN-BAHAN :
130gm tteokbokki * kek beras panjang
1 keping ikan | dihiris
2 keping fucuk ikan | dihiris
113gm kobis | dihiris
3 cawan stok ikan bilis @ air
3 sudu makan Gochujang * pes cili korea
1 sudu makan kicap cair
1 sudu makan gula
1 sudu makan bawang putih | cincang
Daun bawang secukupnya | dihiris serong
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Ambil periuk dan renehkan stok ikan bilis
2. Masukkan pes gochujang dan renehkan selama 5- 8 minit.
3. Kemudian masukkan kek ikan, fucuk ikan, tteobokki, kobis, kicap cair dan perasakan dengan gula dan garam
4. Angkat dan tabur dengan daun bawang.
Saiz hidangan : 3 orang
Waktu memasa : 20 minit
Cara memasak : Tumis dan reneh
Jenis masakan : Sajian pembuka selera @ snek street food, Korea
Keistimewaan : Sajian street food yang sangat mudah dibuat. Rasa pedas dan manis
Anggaran kos : RM 20
INFO CHEF : Tteokbokki (kek daripada beras) ini boleh dibeli yang sudah siap di pasaraya. Untuk tambah rasa pedas lagi boleh ditambah dengan serbuk cili.
3. CHIJEU-BULDAK @ FIRE CHICKEN (Korea)
BAHAN-BAHAN :
450gm dada ayam | dipotong dadu
¼ cawan gochugaru * serbuk cili Korea
2 sudu makan gochujang *pes cili Korea
2 sudu teh kicap cair
2 sudu teh minyak bijan
3 sudu makan minyak masak
¼ sudu teh serbuk lada hitam
2 sudu makan madu
3 ulas bawang putih | dicincang halus
1 sudu teh halia dipotong halus
2 keping keju
3 sudu makan air
Bawang Holland secukupnya | dihiris nipis untuk hiasan
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Ambil mangkuk dan masukkan gochugaru, gochujang, kicap cair, minyak bijan, serbuk lada hitam, madu, bawang putih, halia dan garam secukup rasa.
2. Masukkan ayam dan gaul hingga sebati, perapkan seketika. Ketepikan.
3. Panaskan minyak masak di dalam periuk dan masukkan ayam yang telah diperap
4. Masukkan air dan tutup periuk seketika, masak ayam dalam 10 minit
5. Buka tudung periuk dan gaulkan ayam, letakkan keju di atas ayam dan kemudian taburkan engan hirisan bawang Holland. Tutup semula tudung, dan biarkan keju cair dalam 5 minit.
6. Sedia untuk dihidangkan.
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 40 minit
Cara memasak : Tumis dan goreng
Jenis masakan : Sajian utama, Korea
Keistimewaan : Gandingan rasa keju serta pedas lazat yang membangkitkan selera
Anggaran kos : RM 25
INFO CHEF : Pastikan api dikawal supaya jangan terlalu besar. Jika tidak ayam akan jadi hangit dan keras.
4. YANGNYEOM CHICKEN @ SPICY KOREAN CHICKEN WING
JUL 17 2019 RASA FARIDAH TALIB RESEPI CINA & KOREA
BAHAN-BAHAN :
Bahan perap kepak ayam:
6 keping kepak ayam
½ cawan buttermilk
Bahan campuran tepung :
½ cawan tepung ubi kentang
2 sudu makan tepung jagung
1 sudu teh lada hitam
Bahan sos :
1 sudu makan madu
4 sudu makan gochujang * pes cili Korea
3 ulas bawang putih | cincang
½ sudu makan kicap masin
1 sudu makan cuka
1 sudu makan minyak bijan
½ sudu makan bijan putih | sangai
CARA MEMASAK :
1. Perapkan ayam dengan buttermilk selama 20 minit.
2. Dalam mangkuk lain gaul tepung ubi kentang, tepung jagung dan lada hitam
3. Masukkan ayam dan salut dengan tepung.
4. Goreng ayam hingga keemasan, ketepikan seketika.
5. Panaskan minyak dan tumis bawang putih
6. Masukkan pes cili Korea (gochujang), kicap masin, madu, minyak bijan dan cuka, Gaulkan.
7. Apabila sudah masak, tutup api dan masukkan ayam yang sudah digoreng dan gaul.
8. Angkat dan hidangkan. Tabur dengan bijan sebagai hiasan.
Saiz hidangan : 3 orang
Waktu memasak : 40 minit
Cara memasak : Tumis dan goreng
Jenis masakan : Sajian pembuka selera, Korea
Keistimewaan : Rasa rangup ayam goreng disaluti dengan sos yang sungguh berperisa
Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Jika tiada gochujang boleh juga digantikan dengan cili boh atau cili kering
5.CHAMCHI-KIMCHIJJIGAE @ KIMCHI STEW WITH TUNA (Korea)
BAHAN-BAHAN :
150gm tuna
340gm kimchi | dihiris
1 sudu makan mentega
2 ½ cawan air
1 sudu makan gochugaru
½ cawan jus air kimchi
230gm tauhu | dipotong dadu
Garam secukup rasa
Daun bawang secukupnya | dihiris
CARA MEMASAK :
1. Cairkan mentega di dalam periuk dan tumiskan tuna.
2. Masukkan kimchi dan gaul sebati. Masukkan air kimchi bagi mengelakkan ia melekat di periuk.
3. Masukkan air dan renehkan seketika dalam 10-15 minit. Masukkan gochugaru.
4. Masukkan tauhu dan perasakan dengan garam .
5. Angkat dan hiaskan dengan taburan daun bawang.
Saiz hidangan : 2 orang
Waktu memasak : 40 minit
Cara memasak : Tumis dan reneh
Jenis masakan : Sajian utama, Korea
Keistimewaan : Mudah disediakan dan ringkas bahan-bahannya
Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Usah masak terlalu lama kerana ia akan menyebabkan tauhu hancur
+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.
Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Selari dengan keputusan Malaysia untuk beralih ke fasa endemik bermula 1 April 2022 hari ini, umat Islam di negara ini menyambut baik kelonggara prosedur operasi standard (SOP) yang diberikan. Tahun ini, kita sudah dapat meluangkan masa berbuka puasa serta beribadah secara separa normal dengan keluarga dan kenalan.
Tertarik pula rasanya apabila mendapat tahu mengenai program iftar ala berada di Madinah yang bakal dianjurkan di Kumpulan Media Karangkraf, Shah Alam bermula 4 April sehingga 2 Mei ini.
Kali terakhir iftar ala Madinah ini diadakan di Karangkraf adalah pada tahun 2018 di mana ia turut disertai oleh selebriti seperti Wani Kayrie dan pelajar tahfiz.
Bagi mereka yang pernah berpeluang berbuka puasa di kota suci Mekah dan Madinah, tentunya korang dapat mengubat rindu dengan suasana iftar sedemikian rupa di sini dengan masih menjaga SOP yang ditetapkan.
Korang tidak perlu pun membawa makanan dari rumah atau yang dibeli di luar; seperti yang selalu berlaku di dataran-dataran utama di seluruh negara. Di sini, juadah iftar ada disediakan secara percuma memandangkkan salah satu objektifnya adalah untuk bersedekah kepada golongan yang terjejas atau kurang berkemampuan.
Tambahan pula, ada dalam kalangan kita yang masih terkesan dengan impak pandemik setelah kehilangan kerja dan terpaksa pula menanggung kos sara hidup serta makanan yang semakin meningkat.
Untuk pengetahuan, terdapat sesi tazkirah yang akan dilangsungkan sebelum iftar. Manakala, solat secara berjemaah bagi waktu Maghrib dan Isyak serta solat Tarawih juga boleh dilakukan di ruang yang disediakan di sini.
Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.
Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Penyanyi terkenal, Rosé BLACKPINK yang sinonim dengan gaya feminin dan edgy, kini rasmi dilantik sebagai duta global bagi jenama sukan ikonik PUMA sekaligus menyempurnakan...