Asal-Usul Nama Daging HARIMAU MENANGIS, Memang Dah Lama Wujud?

Share

 

KECOH. Itulah mungkin perumpaan paling sesuai untuk menggambarkan situasi yang kini melanda media sosial apabila semua orang sedang galak bercakap berkenaan permohonan cap dagangan (trademark) Harimau Menangis keluaran Aunty Tini Kitchen melalui Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO).

Lewat semalam, syarikat milik Datin Noor Kartini Noor Mohamed yang juga merupakan ibu kepada selebriti dan usahawan popular Noor Neelofa telah tampil dengan satu kenyataan media berkenaan isu tersebut.

Kata syarikat Noor Khan Enterprise, mereka memaklumkan bahawa permohonan kepada MyIPO itu telah dilakukan untuk melindungi penggayaan, susun atur grafik, kod warna dan tulisan perkataan Harimau Menangis pada bungkusan produk.

Ini adalah demi mengelakkan mana-mana produk tiruan dalam pasaran. Mereka menidakkan tuduhan kononnya Aunty Tini Kitchen berniat untuk menghalang mana-mana pihak menjual produk yang sama iaitu daging harimau menangis.

Selagi ia tidak menyerupai pembungkusan produk yang mereka pasarkan, selagi itu ia tidak menjadi masalah.

*

Punca kepada kekecohan ini sebenarnya bermula daripada sebuah video berdurasi 37 saat yang tular di Twitter. Menerusi video tersebut, Datin Noor Kartini sedang menyediakan hidangan daging berkenaan dan memberitahu syarikatnya telahpun mendaftar cap dagangan Harimau Menangis.

Berikut merupakan video penuh yang telah dikongsikan di laman YouTube.

Lantas, warganet pantas untuk mempersoalkan tindakan tersebut kerana menurut mereka, nama daging Harimau Menangis telah lama digunakan dan dikenali ramai pihak.

REMAJA cuba mengenali asal-usul daging Harimau Menangis memandangkan kami (dan besar kemungkinan kebanyakan daripada korang yang sedang membaca ini) tidak begitu familiar dengan ‘sejarah’ mana datangnya nama tersebut.

Sumber Foto: Alaf 21

Menurut naskah berjudul Teknik & Resipi: Kuasai Dunia Kulinari tulisan Chef Suhaili yang dipasarkan oleh penerbit Alaf 21, gelaran Harimau Menangis merujuk kepada bahagian daging yang terletak di bahagian celah peha bahagian kaki belakang lembu. Kalau dalam bahasa Melayu, kita mengenalinya sebagai daging batang pinang.

Dalam bahasa Inggeris pula, ia dikenali sebagai Sirloin dan ia merupakan antara bahagian daging paling lembut dan ‘juicy’ pada lembu. Ini kerana otot di bahagian kaki ini paling kurang bergerak.

Pastinya korang pernah dengar menu seperti Tri-Tip Steak, Sirloin Steak dan Top Sirloin Filet. Haa, itulah daging Harimau Menangis.

Disebabkan kuantiti bahagian ini terhad pada setiap lembu yang disembelih, harga daging Harimau Menangis boleh mencecah nilai tinggi. Memang sedap jika dihiris dan dibakar!

*

Apapun, kita nantikan sajalah satu sidang media yang akan dilangsungkan oleh Datin Noor Kartini petang ini. Ikuti sebarang UPDATE mengenai isu ini di REMAJA.

ARTIKEL BERKAITAN: Resipi Viral Daging Bakar Harimau Menangis, Confim Terliur! 

Published by
FZ