Boleh dikatakan apa sahaja yang ditayangkan di dalam k-drama akan menjadi ikutan masyarakat di negara kita.
Hebat penangan k-drama ni!
Kalau korang mengikuti k-drama ‘Drama Crash Landing On You’ mesti korang terliur melihat pelakon-pelakonnya menikmati ayam goreng dengan begitu menyelerakan sekali.
Sebut saja pasal ayam goreng, boleh dikatakan semua orang suka makan. Tak kiralah anak kecil ataupun yang dewasa. Sebenarnya ada macam-macam cara nak goreng ayam ni selain menggoreng dengan kunyit macam kita biasa buat.
So, kali ini apa kata kita try buat sendiri korean fried chicken ni.
Ini resepi dari Chef selebriti Filipina, Erwan Heussaff berkongsi resepi ayam goreng Korea ala ‘CLOY’!
Bahan-bahan yang perlu disediakan:
Ayam
1 x 1.5-2.5 kg keseluruhan ayam atau setara dalam potongan ayam lain
1 cawan susu
1 cawan serbuk goreng untuk adunan
1 cawan serbuk goreng untuk celup
Serbuk Goreng
1 cawan tepung jagung atau tepung kentang
1 cawan tepung
1 sudu besar serbuk penaik
2 sudu besar garam
2 sudu besar serbuk bawang putih
2 sudu besar serbuk bawang
1 sudu kecil msg (pilihan)
Perasa
1/3 cawan air soda (pengganti vodka) – pilihan
1.2 sudu besar garam
2 sudu kecil lada hitam
1/2 cawan air
1/3 cawan (75g) sos tomato
1/4 cawan (45g) gochujang
3 sudu besar kicap
1/2 cawan (65g) bawang putih cincang
3 sudu besar (15g) serbuk lada merah halus
1/3 cawan (50g) gula perang
Sos
- 1/2 cawan air
- 1/3 cawan (75g) sos tomato
- 1/4 cawan (45g) gochujang
- 3 sudu besar kicap
- 1/2 cawan (65g) bawang putih cincang
- 3 sudu besar (15g) serbuk lada merah halus
- 1/3 cawan (50g) gula perang
Cara menggoreng ayam:
1. Potong keseluruhan ayam menjadi sekitar 20 ketul. Erwan kelar ayam bahagian paha untuk memastikan ia masak sama rata.
2. Dalam mangkuk besar, rempahkan ayam dengan garam, lada hitam dan air soda. Tutup dan ketepikan ayam sekurangnya enam jam (biar marinate sebati).
3. Dalam mangkuk lain, satukan tepung, garam, serbuk bawang putih, serbuk bawang, tepung jagung dan serbuk penaik. Ketepikan.
4. Untuk sos, dalam kuali, panaskan minyak dan goreng bawang putih yang dicincang halus, sebelum menambah sos tomato, gochujang, kicap dan gula perang. Biarkan mendidih. Masa ini, anda boleh letak sukatan ikut citarasa masing-masing.
5. Setelah ayam marinate sebaiknya, masukkan susu dan sedikit serbuk goreng dalam mangkuk yang sama. Ia akan terasa “tebal” seperti adunan pancake. Seterusnya, salutkan setiap kepingan ayam dengan campuran tepung kering.
6. Goreng ayam secara double fry. Untuk menggoreng yang pertama, pastikan minyak anda pada suhu 150 darjah celcius. Berhati-hati, letakkan ayam anda di dalam – jangan terlalu banyak tak nak overcrowded. Ia mesti dimasak sepanjang 10 minit. Potongan yang lebih kecil akan masak lebih cepat. Biarkan berehat selama kira-kira 15 minit, minyak panas dan goreng lagi.
7. Anda boleh makan rangup tanpa sos atau dengan sos. Terpulang.
Amacam, senang kan? Dah buat nanti jangan lupa bagi kami sikit. Hiks!