Musim-musim sejuk ni memang tekak asyik rasa nak makan je. Dapat Maggie panas-panas ni memang boleh terangkat beb.

Untuk student yang duduk hostel atau pun akak-akak yang di ofis tapi tak ada dapur, ni kami nak kongsi kan cara masak mi segera menggunakan rice cooker. Mudah lagi menjimatkan. Rasa masakannya pun boleh tahan sedap.

Tak tipu, korang boleh try sendiri. Hiks!

Bahan-bahan:

1. Seulas bawang putih

2. Satu biji bawang kecil

3. Tiga biji cili padi dihiris

4. Sebiji elur

5. Sosej/ayam (Ikut selera sendiri)

6. Mi segera (Perisa kari)

7. Mentega

Ads

8. Dua cawan kecil air putih

Cara Masak Mi Segera Di Hostel, Guna Rice Cooker Je

Cara memasak:

1. Panaskan rice cooker, kemudian masukkan satu sudu mentega.

Cara Masak Mi Segera Di Hostel, Guna Rice Cooker Je

2. Tumiskan bahan-bahan seperti cili, bawang putih dan bawang kecil.

Cara Masak Mi Segera Di Hostel, Guna Rice Cooker Je

3. Selepas naik bau, masukkan sosej dan gaul hingga rata. Tumis sehingga bahan-bahan menjadi kuning keemasan.

Ads

Cara Masak Mi Segera Di Hostel, Guna Rice Cooker Je

4. Kemudian, masukkan air putih.

Cara Masak Mi Segera Di Hostel, Guna Rice Cooker Je

5. Tutup sebentar dan didihkan.

Cara Masak Mi Segera Di Hostel, Guna Rice Cooker Je

6. Selepas itu, masukkan mi segera dan tutupkan semula.

Cara Masak Mi Segera Di Hostel, Guna Rice Cooker Je

Ads

7. Bila mi sudah sedikit kembang, masukkan perencah. Kacau hingga rata.

Cara Masak Mi Segera Di Hostel, Guna Rice Cooker Je

8. Masukkan telur dan tutup kan sekejap.

Cara Masak Mi Segera Di Hostel, Guna Rice Cooker Je

9. Siap. Dah boleh makan guys. Senang je kan?

Cara Masak Mi Segera Di Hostel, Guna Rice Cooker Je

So, lepas ni tak perlu susah-susah nak cari dapur gas bagai, bawa je rice cooker settle masalah. Perut pun kenyang, hati jadi senang.

Selamat mencuba!

 

Sumber: Norfazlin Moktar

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI