Boleh dikatakan apa sahaja makanan yang viral di Korea akan menjadi kegilaan dan ikutan masyarakat di negara kita.
Fuh, Hebat penangan k-pop ni!
Baru-baru ini viral di laman media sosial dengan ‘penangan’ roti korean cheesy garlic bread. Ramai yang kecewa juga bila roti ini selalu out of stok kerana permintaan yang terlalu banyak.
So, kali ini apa kata kita try buat sendiri Korean Cheesy Garlic Bread ni.
Ini resepi dari Amanda Tan yang dikongsikan dalam group Resepi Air Fryer [Malaysia]
RESEPI KOREAN CHEESY GARLIC BREAD
Korean Cheesy Garlic Bread adalah makanan jalanan Korea yang sangat popular. Dengan adunan keju dan sos mentega, ia sangat enak dimakan bila bila masa sahaja. Tak perlu ke Korea untuk menikmatinya. Jom saya kongsikan cara cepat untuk menyediakannya. Selamat mencuba.
NOTA KAKI:
1. Model : Air Fryer Philips HD9216
2. Panaskan dahulu AF pada suhu 180°C selama 5min.
3. Loyang digunakan saiz 6 inchi. Boleh beli di kedai online. Carikan Accessory Air Fryer.
4. Boleh guna pinggan besi yang dijual dikedai Eco.
5. Boleh juga campur sos cili kedalam adunan cheese jika nak rasa yang pedas.
6. Boleh simpan dalam peti sejuk. Panaskan balik keesokan hari.
7. Resepi ini sesuai untuk pengguna ketuhar. Bakar ikut masa tapi kena kerap pantau . Boleh tambah suhu / masa ikut ketuhar.
8. Saya gunakan roti bun yang sedia dijual dikedai. Boleh guna bun biasa, bun kismis, bun wholemeal dan lain lain.
BAHAN BAHAN
Inti
Sos
Cara Penyediaan setiap bahan:
1. Potong roti bun ke 6 bahagian . Tanpa potong putus dibawah. Ketepikan.
Sediakan Inti :
Sediakan Sos :
CARA PENYEDIAAN KOREAN CHEESY GARLIC BREAD
Selamat mencuba, siap untuk dimakan!