Kalau Kena Migrain Attack, Elak 5 Makanan Ini Salah Satunya Gula

Share

Migrain merupakan salah satu sebab sakit kepala yang berulang dan sesiapa yang terkena sudah tentu tahu macam mana azabnya bila diserang sehingga berhari-hari.

Menurut portal myhealth.gov.my, migrain mungkin berlaku lebih kerap jika adanya faktor-faktor pencetus yang disebabkan oleh makanan, persekitaran, psikologi, ubat-ubatan dan lain-lain.

Oleh sebab itu, penting untuk mengetahui bahan-bahan makanan yang boleh memburukkan migrain.

1. Cokelat


Cokelat mengandungi magnesium tinggi yang dapat membantu meredakan kekejangan dan sakit ketika datang bulan. Tetapi, ia juga mampu menjadi penyebab migrain.

2. Sosej

Makanan segera ini mengandungi nitrit iaitu pengawet yang berfungsi mencegah pertumbuhan bakteria. Tetapi, kajian membuktikan ia juga dapat mencetus migrain.

3. Gula yang diproses

Gula yang telah diproses dapat menyebabkan kadar manisan dalam darah meningkat secara mendadak sehingga menyebabkan pelepasan insulin berlebihan.

Kenaikan itu kata Dr. Chythia dapat memicu proses pro-inflamasi pada tubuh yang dengan sendirinya mencetuskan migrain.

4. Keju

Keju mengandungi vitamin A, kalsium dan protein yang baik untuk tubuh manusia namun jika makan keju yang sudah lama, ia boleh menyebabkan migrain.

Ini kerana keju lama mengandungi tyramine yang boleh memicu sakit migrain. Semakin lama keju disimpan, kandungan tyramine seperti guoda, feta dan gruyere semakin tinggi.

5. Kafein


Kopi, teh, soda dan minuman bertenaga memang efektif mengurangkan sakit kepala seperti migrain namun pengambilannya dalam jumlah yang terlalu banyak dapat memicu serangan migrain dalam bentuk sakit pada bahagian pinggul.

Selain itu, berhenti mengambil minuman berkafein secara tiba-tiba juga boleh menyebabkan migrain.

Namun begitu, korang juga boleh berjumpa dengan doktor terlebih dahulu untuk mendapatkan nasihat perubatan kerana kesan dan faktor-faktor migrain mungkin tak sama bagi semua pesakit.

Sekiranya sakit masih berlarutan, cepat-cepat jumpa doktor okay?

Published by
Ruziana Zainal