Penulis baru-baru ini berkunjung ke Johor Bahru atas tujuan kerja. Rasanya, itu merupakan kali kedua diri ini menjejakkan kaki ke negeri yang terletak di selatan tanah air itu. Memasuki negeri ini umpama memasuki ke gerbang baharu, ditambah dengan pembangunan pesat, tidak keterlaluan jika penulis katakan yang bandar ini kelihatan seperti Kuala Lumpur.
Berada empat hari di sana, semestinya pemilihan tempat tinggal yang selesa harus dititik beratkan agar tubuh boleh berehat dengan baik, usai seharian bekerja. Memutuskan untuk menginap di Hotel Holiday Inn Johor Bahru City Centre, ternyata pilihan ini tidak salah. Sampai-sampai sahaja ke bahagian lobi, penulis disambut oleh kakitangan yang sangat peramah. Masing-masing membantu proses daftar masuk dan semuanya berjalan lancar.
Hotel baru yang dibina ini adalah sebahagian daripada pembangunan bercampur Komtar JBCC yang terdiri daripada ruang pejabat runcit dan komersil. Pengunjung boleh menikmati sambungan terus ke Pusat Konvensyen Antarabangsa Persada Johor melalui laluan pejalan kaki berbumbung Persada Link Bridge.
Menariknya, jika bertuah bilik anda mungkin boleh berhadapan dengan Selat Tebrau dan jelas boleh mengamati pemandangan kota Singapura! Tatkala masuk ke dalam bilik, rekaan dalamannya cukup moden dan kelihatan segar. Sesuai sangat untuk anda yang mahu melepaskan penat lelah setelah seharian melakukan aktiviti.
Ads
Setiap bilik dilengkapi dengan TV skrin rata 49 inci, pancuran mandian berdiri dan peti keselamatan elektronik. Sebagai tambahan kepada perabot kontemporari, setiap bilik mempunyai berbilang port pengecasan dan soket USB, disepadukan dengan mudah ke dalam panel telefon dan meja kerja untuk memuatkan semua barangan elektronik anda. Antara kemudahan lain pula seperti termasuk kolam renang, bilik wap dan pusat kecergasan yang dibuka 24 jam.
Ads
Selain itu apa yang penulis gemari tentang hotel ini adalah kedudukannya yang berada tepat di tengah-tengah bandaraya Johor Bahru. Menawarkan sebanyak 355 bilik untuk diinap, kedudukan hotel ini menjadikan akses mudah ke bebrapa pilihan pusat membeli-belah dan hiburan terbaik selain turut dekat dengan taman aktiviti Angry Birds, Skyscape JB, Jejak Warisan di Jalan Tan Hiok Nee dan Bazaar Karat.
Ads
Apabila menginap di hotel, salah satu perkara yang mengujakan pastinya hamparan pilihan menu menarik ketika sarapan bagi. Terdapat pelbagai menu yang disediakan dari hidangan citarasa Melayu, Cina, India sehingga Barat. Boleh dikatakan makanan yang disediakan cukup enak menepati selera. Bagi ibu bapa yang membawa anak pula, anak anda boleh tinggal percuma dan makan secara percuma dibawah program The Kids Stay & Eat Free, menarik bukan?
+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.
Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Baru-baru ini, atlet Sabah Bartholomew Marius berjaya mempertahankan pingat emas di Sukan Malaysia (Para SUKMA) 2024 memasang impian untuk membantu ibunya membina semula rumah warisan yang ditinggalkan bapa di negeri kelahirannya itu.
Beliau berkata, mimpinya itu bakal terlaksana sekiranya menerima insentif daripada kerajaan negeri Bumi di Bawah Bayu itu bersempena kejayaannya meraih pingat emas dalam acara lontar peluru F33 (kecacatan fizikal) selepas meraih emas pada acara sama pada edisi 2022 lalu.
“Ayah sudah tiada, tapi tinggalkan rumah warisan untuk keluarga, rumah lama, jadi saya mahu tolong mak buat semula rumah itu, saya anak sulung daripada tiga orang adik beradik, jadi mesti saya mahu beri kesenangan kepada mak dan adik-adik”
Pada aksi yang berlangsung di Stadium Sarawak menyaksikan Bartholomew meraih pingat emas selepas melakukan lontaran sejauh 5.94m di hadapan pencabar dari Sarawak Marshall Lu Canner dengan catatan 5.25m dan pingat gangsa menjadi milik Hilman Zafri Zulkifli dari Selangor (5.08m).
Sementara itu, acara lompat jauh T11 (kecacatan fizikal) menyaksikan atlet Pulau Pinang Sulaiman Nor Azizan meraih pingat emas dengan lompatan sejauh 4.13m mengatasi atlet Kedah Mohd Fitry Abd Ghani dengan lompatan 4.05m, manakala pingat gangsa menjadi milik Jeffery Ajang dari Sarawak (3.26m).
Sulaiman menyifatkan kejayaannya hari ini merupakan tuah buatnya kerana beliau tidak sempat melakukan persiapan rapi dan hanya menjalani latihan sebanyak dua kali sebelum temasya berlangsung kerana kesibukannya bekerja sebagai tukang urut di Selangor.
Sumber artikel dan foto: Bernama
Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.
Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Muruku bukan sahaja makanan tradisi masyarakat India tetapi kegemaran rakyat Malaysia.
Ahad ini, masyarakat India akan menyambut Deepavali dan pastinya ramai yang ternanti-nanti untuk berkunjung ke rumah kenalan bagi sama-sama meraikan perayaan itu. Sudah tentu, tumpuan utama nanti adalah makanan istimewa termasuklah hidangan wajib iaitu muruku.
Apa kata tahun ini anda cuba sendiri buat muruku dan dibawa sebagai hadiah kepada rakan-rakan beragama Hindu. Bagi anda yang tercari-cari resipi muruku yang sedap, mudah & rangup, resipi perkongsian Puan Tamil Selvi Samugam Sundram ni antara yang boleh dicuba.
1. MURUKU RIBEN
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung beras
1 cawan tepung kacang kuda
1 ½ sudu teh serbuk cili merah
¼ sudu teh asafoetida
1 sudu teh mentega
110ml air
Sedikit garam
Minyak masak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
Masukkan kesemua bahan kecuali air ke dalam sebuah mangkuk. Gaul rata.
Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Doh tidak boleh terlalu kering atau terlalu basah.
Masukkan doh ke dalam acuan muruku dan tekan membentuk reben. Ketepikan.
Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan doh bentuk reben dan goreng sehingga berwarna sederhana perang. Angkat dan ulangi langkah hingga selesai.
Angkat, sejukkan dan simpan di dalam bekas kedap udara selepas sejuk.
Sedia untuk dinikmati.
2. MURUKU BAWANG PUTIH
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung beras
2 cawan tepung kacang kuda
5 tangkai cili kering
10 ulas bawang putih (dikupas)
1/8 sudu kecil garam
1 sudu besar mentega
50ml air
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
Cili kering dan bawang putih dikisar halus.
Masukkan semua bahan dan bahan kisar kecuali air ke dalam sebuah mangkuk. Gaul rata.
Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Doh tidak boleh terlalu kering atau telalu basah.
Masukkan doh ke dalam acuan muruku dan tekan doh.
Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan muruku dan goreng sehingga berwarna sedehana perang.
Simpan di dalam bekas kedap udara selepas muruku sejuk.
3. BUTTER MURUKU
BAHAN-BAHAN:
1 cawan Tepung Beras
1 sudu besar Tepung Kacang Kuda
1 sudu besar Tepung ‘Pothukadalai’ (fried gram powder)
1 cubit Asafoetida
1/8 sudu kecil garam
2 sudu besar mentega
100ml air
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
Masukkan semua bahan kecuali air ke dalam sebuah mangkuk. Gaul rata.
Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Uli sehingga doh tidak melekit.
Masukkan doh ke dalam acuan muruku dan tekan bentuk bintang.
Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan muruku dan goreng sehingga berwarna sedehana perang.
Simpan di dalam bekas kedap udara selepas muruku sejuk.
4. MURUKU JINTAN MANIS
BAHAN-BAHAN:
¾ cawan Tepung ‘Pothukadalai’ (fried gram powder)
2 cawan Tepung Beras
½ cawan Tepung Ulunthu(Urad Dhal) goreng
1 ½ sudu kecil Jintan Manis
¼ sudu kecil Asafoetida
1/4 sudu kecil garam
1 sudu besar mentega
300ml air
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
Jintan manis digoreng tanpa minyak. Sejukkan. Kisar sederhana halus.
Masukkan semua bahan dan jintan manis kisar kecuali air ke dalam sebuah mangkuk. Gaul rata.
Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Doh tidak boleh terlalu kering atau telalu basah.
Masukkan doh ke dalam acuan muruku dan tekan doh berbentuk bintang.
Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan muruku dan goreng sehingga berwarna sedehana perang.
Simpan di dalam bekas kedap udara selepas muruku sejuk.
5. OMAPODI
BAHAN-BAHAN:
¼ cawan tepung beras
1 cawan Tepung Kacang Kuda
¼ sudu kecil Asafoetida
1/8 sudu kecil garam
1 sudu kecil mentega
100ml air
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
Masukkan semua bahan kecuali air ke dalam sebuah mangkuk. Gaul rata.
Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Uli sehingga doh tidak melekit.
Masukkan doh ke dalam acuan muruku.
Panaskan minyak di dalam kuali. Tekan doh kedalam minyak. Goreng sehingga berwarna sedehana perang.
Selepas sejuk, masukkan kacang goreng, kacang hijau goreng. Kacau perlahan. Simpan dalam bekas kedap udara.
Untuk info Asafoetida bermaksud Getah dari pokok herba. Kaya khasiat dan disebut juga sebagai ‘ food of the gods’.
Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.
Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Adakah kehidupan kita semua semakin menghampiri apa yang dilabel sebagai ‘normal’?
Seperti yang dijanjikan, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) pada hari ini telah mengadakan sidang media bagi beberapa pengumuman penting seiring dengan musim endemik di Malaysia sejak awal bulan ini.
Menterinya, Yang Berbahagia Khairy Jamaluddin telah memaklumkan sebentar tadi bahawa pemakaian pelitup muka kini hanya diwajibkan semasa seseorang itu berada di dalam bangunan (indoor) dan semasa berada di dalam kenderaan pengangkutan awam termasuklah kenderaan e-Hailing.
Ini bermakna, pemakaian pelitup muka di luar bangunan dan di kawasan terbuka tidak lagi diwajibkan ke atas kita semua. Begitupun, kata Khairy, ia masih amat digalakkan kerana pelitup muka secara tidak langsung dapat mengurangkan penularan sebarang bentuk jangkitan.
Dalam pada itu, beliau juga mengumumkan bahawa penjarakan sosial kita tidak lagi diwajibkan. Namun, kita masih digalakkan untuk menjarakkan diri ketika berada di kawasan orang ramai tanpa memakai pelitup muka.
Selain itu, kita juga tidak lagi perlu mendaftar masuk menggunakan aplikasi MySejahtera. Hampir semua individu kini dibenarkan untuk masuk ke premis-premis tanpa mengira status vaksinasi kecuali mereka yang berstatus Berisiko Tinggi atau di bawah HSO.
Kesemua kelonggaran prosedur operasi standard (SOP) ini bakal terlaksana bermula 1 Mei 2022.
*
Dapatlah kita menyambut Hari Raya secara lebih bebas pada tahun ini, kan?
Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.
Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Perkhabaran yang menggemparkan dua pertandingan ratu cantik terbesar dunia, Miss Universe dan Miss World baru-baru ini melibatkan jelitawan dari Thailand, Opal Suchata Chuangsri nyata...