KFC Di China Bakal Masukkan Kaki Ayam Dalam Menu, Akibat Kenaikan Kos Dan Inflasi

Share

Serahkan saja kepada pakar ayam goreng, KFC untuk memperkenalkan sesuatu yang baru!

Ramai yang gemar makan kaki ayam, tak kurang juga ada berasa geli sebab kononnya kaki ayam itu kotor dan memikirkan apa fungsi kaki ayam sebelum dimasak.

ARTIKEL BERKAITAN : Resipi ‘Kulit Ayam’ Guna Bahan Telur, Rasanya Memang Sama & Lebih Sihat

Foto Via Mothership.sg

Guess what…

Rangkaian restoran makanan terkenal KFC katanya bakal mengeluarkan menu baru iaitu kaki ayam. Tapi bukan di Malaysia, dilaporkan KFC di China akan menghidangkan kaki ayam di dalam menu mereka kepada para pelanggannya disebabkan negara mereka sedang mengalami masalah inflasi, lapor Mothership.sg.

Pelanggan KFC di China tidak lama lagi mungkin akan makan kaki ayam sebagai sebahagian daripada hidangan set dua ketul ayam mereka. Namun, perubahan dalam menu ini bukanlah disebabkan oleh pertimbangan budaya melainkan berlakunya inflasi harga.

Menurut Perniagaan CNN, lonjakan harga minyak dan makanan dengan ketaranya telah meningkatkan kos perniagaan.

Foto Via Pexels

‘Penggunaan Penuh’ Ayam Kecuali Bulu

Ketua Pegawai Eksekutif Yum China, sebuah syarikat yang memiliki rangkaian bersama KFC, Pizza Hut dan Taco Bell di China berkata, kenaikan harga komoditi itu diserap oleh ‘penggunaan penuh’ ayam itu.

Ketua Pegawai Eksekutif Joey Wat pula menambah dengan memberitahu, kenyataan ini bermakna KFC akan menggunakan ‘setiap bahagian’ ayam kecuali bulunya.

Rangkaian restoran telah melalui masa yang sukar dengan penutupan yang kerap di China untuk mengekalkan strategi ‘sifar Covid’ di mana perkara tersebut telah menjejaskan perniagaan.

Jualan di lokasi Yum China yang telah dibuka sekurang-kurangnya pada tempoh masa setahun telah turun 16 peratus berbanding tempoh yang sama pada tahun yang sebelumnya.

Bagaimanapun, permintaan untuk penghantaran telah meningkat kira-kira 8 peratus. Oleh itu, eksekutif Joey Wat mendedahkan syarikat itu telah mengambil tindakan untuk mengurangkan kos, termasuk menarik balik pengiklanan dan pemasaran serta meminta tuan tanah untuk beri pelepasan sewa.

Dia juga berjanji untuk mengelak daripada memberhentikan kakitangan pada tahun ini dengan Yum China menggaji kira-kira 450,000 orang.

Bersama-sama dengan satu lagi ikrar untuk tidak menaikkan harga yang dikenakan untuk makanan, syarikat itu sedang mencari cara yang boleh digunakan untuk mengurangkan kos termasuklah menggunakan setiap bahagian ayam.

Ia adalah sesuatu yang belum pernah lagi dilakukan oleh KFC, namun untuk pengetahuan korang, Healthline

pernah melaporkan 70 peratus kandungan protein kaki ayam mengandungi kolagen selain protein struktur yang memberikan bentuk, kekuatan serta ketahanan terhadap kulit, tendon, otot, tulang dan ligamen.

Why not kaki ayam kan…hehe

BACA LAGI : Viral Nasi Ayam KFC Cara Jepun, Simple Betul Nak Buat Tapi Sedap!

Sumber: Mothership.sg

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Published by
Nana