Biskut mazola merupakan kuih raya legend yang digemari ramai. Jom cuba buat biskut mozola ini menggunakan resepi perkongsian oleh Nayla Gee. Hanya menggunakan 4 bahan mudah sahaja.
Bahan-bahan
1. 2 cawan kacang kisar (sangai kacang tanah tanpa menggunakan minyak dan kemudian blender kering)
.
2. 1/2 cawan gula icing (kisar & ayak)
.
3. 2 1/2 cawan tepung gandum (ayak)
.
4. 1 cawan minyak Mazola
—
.
Cara Membuat
.
1. Campurkan kacang kisar, gula icing & tepung gandum. Kemudian gaul kesemuanya dengan sebati.
2. Tuang minyak Mazola sedikit demi sedikit, kemudian uli & gaul.
3. Jika dah dapat tekstur tepung yang sempurna, bolehlah mula dikepal-kepalkan atau dibulat-bulatkan.
4. Letakkan lebihan kacang sebagai hiasan dan sapukan telur kuning di atasnya.
5. Masak dalam oven menggunakan suhu 150°c selama 20 minit.
6. Setelah siap dibakar, tunggu sehingga biskut menjadi sejuk dan baru masukkan ke dalam bekas.
Nampak sedap je biskut ni kan, terliur tengok…hehehe. Selamat Mencuba!
Sumber: Nayla Gee & Masak Apa Hari Ni (MAHN)