Sedapnya! Paling best, boleh makan banyak-banyak sebab homemade. Tapi jangan teruskan bacaan kalau korang tengah diet.hiks
Bayangkan ubi kentang digoreng panas-panas, disalut pula dengan sos keju home-made dan mayonis…. Dah cuba sekali, pasti nak lagi!
So korang yang selalu kena minta ‘extra cheese
’ bila beli cheesy wedges ataupun masa beli burger di luar, ini cara buat sos cheese secara homemade yang lebih jimat.Nak tahu bagaimana caranya untuk membuat hidangan kegilaan ramai ini? Ikuti langkah-langkah mudah ini, confirm jadi!
Bahan-bahan :
Cara-caranya :
1. Panaskan Bahan
Cairkan mentega. Kemudian masukkan susu dan tepung gandum. Kacau sehingga tepung sebati.
2. Masukkan Kepingan Keju
Masukkan pula kepingan keju, kiub pati ayam dan serbuk lada. Kacau sebati hingga masak.
Pewarna kuning boleh ditambah untuk menaikkan warnanya.
3. Siap
Pastikan sos tidak terlalu pekat atau terlalu cair. Agak-agak dah sesuai, boleh tutup apinya dan terus dihidang bersama kentang wedges tadi. Tambah mayonis pun sedap.
Selamat mencuba!
Kredit: NizSa Mi