Cakoi merupakan makanan ringan yang sering diambil pada waktu petang sebagai kudap-kudapan dan ia diperbuat daripada adunan lonjong panjang yang digoreng sehingga warna keemasan.
Siapa sahaja tidak terliur dengan makanan ini, tambah pula apabila dinikmati bersama sos pandan atau kaya. Cakoi merupakan salah satu masakan masyarakat China dan turut popular di negara kita.
Kebiasaannya cakoi berbentuk lonjong, tetapi uniknya ia juga boleh dibuat mengikut kesesuaian saiz pilihan kita. Seperti yang dikongsi oleh seorang pengguna Facebook, Siti Khadijah membuat inovasi dengan menyediakan baby cakoi yang lebih mudah untuk dinikmati.
Comel dan lebih kecil, pastinya ia menarik untuk dicuba kan?
Berikut kami sediakan resipi baby cakoi seperti yang telah dikongsi oleh Siti Khadijah.
Doh baby cakoi
Cara menyediakan:
1. Masukkan air suam, yis dan gula (gaul sebati)
2. Maskukkan tepung dan garam
3. Rehatkan doh selama 30 minit
4. Selepas itu, gaul doh untuk buang udara dalam doh, rehatkan kembali selama 30 minit
Sos pandan kastard
Cara menyediakan:
1. Masukkan kuning telur dan gula (gaul hingga gula sedikit larut)
2. Masukkan tepung (gaul hingga rata)
3. Panaskan santan dan air hingga mendidih
4. Campurkan santan ke dalam bancuhan telur (sedikit demi sedikit)
5. Kemudian, masukkan pewarna hijau dan perisa pandan
6. Masak diatas api hingga pekat
Selamat mencuba!
**
Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.
Sumber: (1)