Boleh dikatakan apa sahaja menu yang berkaitan dengan durian pasti dijual dengan harga yang agak tinggi. Mana tidaknya, harga durian juga ada yang mencecah hingga ratusan ringgit satu biji.
Kali ini, Remaja nak kongsikan resipi daripada Azizi Zamani, Hokkaido Baked Cheese Tart Durian kegemarannya. Kalau nak beli mahal, baginya buat sendiri lebih puas hati.
Betul tak?
– Kulit tart
– 100 gm gula kaster
– 150gm tepung gandum
– 1 kuning telur gred B
1. Kacau marjerin dan gula dengan sudip kayu hingga rata
2. Masukkan kuning telur, kacau sebati
3. Kemudian, masukkan tepung dan uli menjadi doh yang lembut
4. Masukkan ke dalam acuan tart dan trim bahagian atasnya
5. Simpan selama 15 minit di dalam peti sejuk
6. Bakar pada suhu 180c selama 20 minit
7. Selepas itu, angkat dan sejukkan dahulu sebelum diisi filling cheese tersebut
– 250gm cream cheese
– 200gm isi durian
– 40gm mentega
– 1 putih telur
– 1 sudu kecil esen vanilla
– 1 kuning telur untuk sapuan
– 120gm dairy whipping cream
– 60gm gula kaster
1. Satukan cream cheese, mentega, whipping cream, isi durian dan gula ke dalam periuk
2. Whisk di atas api perlahan sehingga licin dan tidak berketul
3. Tutup api, kemudian masukkan putih telur dan esen vanilla. Kacau rata. Kalau berketul, kacau pakai mixer sehingga licin
4. Masukkan dalam piping bag dan isikan cream cheese dalam tart tersebut. Masukkan dalam peti sejuk selama 30 minit dan selepas itu, sapu kuning telur
5. Akhir sekali, bakar dalam oven dengan suhu oven 200c selama 6 minit
Selamat mencuba!
Sumber: Azizi Zamani