Kalau korang perasan, ramai yang menjual kek coklat ‘melimpah’ di media sosial sekarang. Melihatkan sahaja pada gambar dan video yang dimuat naik oleh peniaga, tipulah kalau cakap kita tak terliur kan?

Limpahan coklat ‘mewah’ membuatkan kek ini dijual dengan harga yang agak mahal. Bekas kecil sahaja boleh menjangkau sehingga RM20.

Namun begitu, sekiranya korang tidak mahu membeli, apa kata cuba buat sendiri di rumah dengan resipi yang kami akan kongsikan ini.

Selamat mencuba!

Bahan A

– 5 biji telur
– 1 cawan gula halus
– ½ cawan susu pekat
– 1 cawan minyak atau marjerin cair

Bahan B

– 1 ½ cawan tepung gandum
– 1 cawan serbuk koko
– 1 sudu kecil baking baking powder
– ½ sudu kecil soda bikarbonat
– Sedikit garam halus
Bahan C

– ½ cawan air panas

Cara membuat:

1. Satukan telur, gula dan esen vanilla. Kacau rata gunakan senduk atau whisk

Resipi Kek Tornado Viral, Coklat Melimpah Confirm Buat Korang Terliur

Ads

2. Kemudian, masukkan susu pekat dan marjerin

Resipi Kek Tornado Viral, Coklat Melimpah Confirm Buat Korang Terliur

3. Di dalam bekas yang lain ayakkan bahan B. Selepas itu, masukkan bahan B ke dalam bahan B. Kacau dengan sebati

Resipi Kek Tornado Viral, Coklat Melimpah Confirm Buat Korang Terliur

4. Masukkan air panas dan kacau sekali lagi sehingga tiada ketulan tepung

5. Kemudian, masukkan adunan ke dalam bekas kecil dan kukus selama 30 minit atau sehingga masak

Ads

Resipi Kek Tornado Viral, Coklat Melimpah Confirm Buat Korang Terliur

Resipi Kek Tornado Viral, Coklat Melimpah Confirm Buat Korang Terliur

Bahan untuk coklat ganache

– 500g susu coklat
– 1 cawan dairy whipping cream
– 1 sudu besar marjerin

Cara untuk menyediakan coklat ganache:

1. Satukan semua bahan dan cairkan dengan kaedah double-boil

2. Kacau sehingga likat dan smooth

3. Kemudian, sejukkan sebentar di dalam peti ais

Ads

Bahan untuk topping cheese

– 250g cheese tatura
– 3 sudu besar susu pekat
– ½ cawan non-dairy whipping cream
– ¼ cawan susu segar

Cara menyediakan:

1. Masukkan cheese dan susu pekat dalam mixer dan whisk sehingga sebati

2. Kemudian, masukkan whipping cream sejuk-sejuk dan whisk sehingga kembang

3. Selepas dah gebu, masukkan susu segar dan whisk sekali lagi

4. Ambil kek yang sudah siap dikukus dan sapu topping cheese diatas kek dengan rata

5. Selepas itu, keluarkan coklat ganache di dalam peti sejuk dan tuangkan diatas layer cheese. Taburkan topping mengikut citarasa korang

Beberapa hari lagi umat Islam akan menyambut perayaan Aidil Adha. Mungkin korang boleh buat untuk dinikmati seisi keluarga nanti kan?

Sumber: dailymakan

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI