Boleh Dimakan Tapi Jangan Makan Secara Berlebihan
Dalam satu hantaran oleh @fatenaqeela, yang sering berkongsi ilmu teknologi makanan di TikTok, beliau mendedahkan bahawa straw beras sebenarnya direka khas untuk menjaga alam semulajadi bukan untuk di makan.
Walaupun salah satu bahan utama dalam pembuatan straw ini adalah beras yang boleh dimakan, penggunaan straw ini sebagai makanan sebenarnya boleh meningkatkan risiko kesihatan.
Meskipun diperbuat daripada beras dan bahan-bahan lain yang selamat, straw ini tidak direka untuk dimakan secara kerap, dan boleh menyebabkan masalah penghadaman jika dimakan secara berlebihan.
Selain itu, straw beras ini hanya boleh digunakan sekali sahaja dan dibuat daripada bahan berasaskan tumbuhan. Straw ini akan menjadi lembab dalam beberapa minit jika terdedah kepada suhu air panas melebihi 60 darjah Celsius. Manakala untuk air sejuk, straw ini akan mula lembab dalam masa dua hingga tiga jam.
Ada juga yang pernah cuba memasak pasta guna straw beras
Disebabkan viral bahawa straw beras boleh dimakan, ada yang membuat kandungan tentang cara memasak pasta menggunakan straw beras. Namun, ramai netizen mula sedar tentang bahayanya jika dimakan dengan kerap.
Walaupun bahannya adalah beras, straw ini sama sekali tidak boleh disamakan dengan pasta kerana kedua-duanya direka dengan tujuan yang berbeza.