Hati memang teringin nak menyiapkan kek yang sedap untuk keluarga sendiri. Tapi tak oven tak ada weh!
Nak guna oven sekali rosak pula. So, REMAJA kongsikan 5 resepi mudah (dan gerenti licin) agar korang boleh cuba tanpa menggunakan peralatan yang terlalu complicated. Tak perlu bakar pun.
1. Kek Batik Ultimate Dengan OREO & Cadbury
Bahan-bahan
150g Golden OREO cookies, patahkan kepada 4
100g CADBURY Dairy Milk Chocolate Neaps
30g Serbuk koko
50g Mentega tanpa garam
100g Susu Pekat
50g Gula Kastor
2 Biji telur
Untuk hiasan
Biskut OREO original, patahkan kepada 4
Biskut OREO golden, patahkan kepada 4
Cara Penyediaan
- Cairkan CADBURY DAILY MILK Chocolate Neaps, serbuk koko, mentega, susu pekat dan gula di dalam periuk kecil dengan api sederhana perlahan.
- Gaulkan campuran coklat berterusan sehingga cair sempurna dan sekata. Alihkan daripada api.
- Kacau masuk telur dan pukul sehingga sekata.
- Campurkan biskut OREO golden dan kacau sehingga semua disalut sempurna.
- Mampatkan campuran ke dalam tin kek dan taburkan bahan-bahan hiasan.
- Sejukkan di dalam peti sejuk selama 20 minit atau semalaman.
Apabila sudah sedia, potong dan hidangkan.
2. KEK COKLAT MOIST KUKUS
Bahan-bahan:
Tepung gandum – 1 1/2 cawan (#)
Baking powder – 1 sudu teh (#)
Soda bikarbonat – 1 /2 sudu teh (#)
Serbuk koko – 1/2 cawan (#)
Minyak masak – 1 cawan
Susu cair – 1 cawan
Susu pekat – 1/2 cawan
Gula – 7 sudu makan
Garam – 1 sudu teh
Ovalette – 1 sudu makan
Telur Gred A – 2 biji
Cara Memasak:
- Ayak bahan-bahan yang bertanda (#) dan ketepikan.
- Masukkan bahan-bahan yang tidak bertanda (#) ke dalam pengisar. Kisar sehingga sebati.
- Tuang adunan tersebut dalam bahan yang diayak tadi. Kacau sehingga sekata.
- Kemudian, sapukan marjerin di loyang dan tuang adunan kek tersebut.
- Penutup periuk kukus mesti dibalut dengan kain bagi elakkan wap air menitis atas kek.
- Menggunakan periuk kukus yang dipanaskan terlebih dahulu, kukus selama 1 jam.
- Untuk topping, panaskan susu cair, susu pekat dan coklat masakan menggunakan kaedah double-boil. Apabila coklat dah larut, masukkan sedikit shortening.
- Apabila kek sudah dimasak, biarkan ia suam terlebih dahulu sebelum menuang topping di atasnya.
- Tuang separuh dahulu di atasnya dan simpan kek dalam peti sejuk selama 30 minit.
- Lebihan topping tadi dituang selepas kek dikeluarkan dari peti sejuk. Sedia untuk dinikmati.
3. KEK PISANG GUNA KUALI
Bahan-bahan:
(A) Bahan Blender
Pisang – 1 cawan dilecek
Gula – 3/4 cawan
Minyak masak – 1 cawan
Limau nipis – 1 sudu besar
Garam – secubit
(B) Bahan Ayak
Tepung gandum – 1 1/2 cawan
Baking soda – 1 sudu kecil
Baking powder – 1 sudu kecil
Cara Memasak:
- Blender bahan-bahan (A) kecuali pisang selama 2-3 minit.
- Apabila dah sebati, masukkan pisang dan blend sekejap sehingga hancur
- Kemudian satukan bahan-bahan (B), ayak dalam satu bekas dan kacau sebati.
- Ambil bahan-bahan (A) yang telah blend dan tuangkan ke dalam adunan (B) dan kacau lagi sehingga kedua-dua bahan sebati.
- Sapukan marjerin pada loyang dan tuang adunan tersebut.
- Hiaskan bahagian atas adunan tersebut dengan hirisan nipis pisang di atasnya.
- Letak loyang tersebut di atas tungku dalam kuali yang dipanaskan.
- Tutup kuali dengan rapat dan bakar tanpa air.
- Masak selama 30-40 minit dan cucuk lidi pada kek untuk lihat sama ada kek dah masak atau belum.
- Sejukkan dahulu sebelum makan.
4. KEK KEJU LEMON
Foto – Mum’s Pantry
Bahan-bahan:
Mentega – 250gm
Biskut Marie – 1 paket
Cream cheese – 250gm
Lemon – 2 biji
Cara Memasak:
- Patahkan dan kisar sehingga hancur biskut Marie.
- Cairkan mentega dalam kuali dan masukkan biskut Marie yang dikisar. Gaul sehingga sebati.
- Masukkan adunan tersebut ke dalam loyang yang dialas dengan aluminium foil.
- Kemudian padatkan adunan tersebut menggunakan gelas. Biarkan seketika.
- Menggunakan mixer, putar cream cheese, jus lemon dan susu pekar sehingga sebati dan berbentuk cream.
- Selepas itu masukkan adunan tersebut ke dalam loyang yang mempunyai adunan biskut.
- Ratakan dan simpan dalam peti sejuk selama 3-4 jam sebelum dihidangkan.
5. KEK SUSU KUKUS
Bahan-bahan:
Tepung gandum – 2 cawan
Gula halus – 2 cawan
Susu pekat manis – 3 sudu besar
Susu cair – 1 cawan
Telur saiz A – 3 biji
Esen vanila – 1 sudu teh
Ovalette – 1 sudu besar
Garam halus – 1/4 sudu teh
Minyak jagung – 1/4 sudu teh
Cara Memasak:
- Menggunakan mixer, putarkan telur, gula, ovalette, susu cair, susu pekat manis, esen vanilla dan garam sehingga gebu.
- Masukkan minyak jagung dan tepung gandum dan kemudian putar sehingga menjadi sebati.
- Bahagikan adunan tersebut dalam 4 mangkuk sama saiz atau beberapa hidangan yang kamu mahu. Warnakan dengan pewarna kuning, coklat, merah dan hijau. Kacau rata.
- Sapukan mentega pada loyang dan tuang adunan yang diwarnakan secara berselang-seli.
- Letakkan loyang tersebut dalam periuk kukus yang telah dipanaskan terlebih dahulu.
- Tutup dengan rapat. Tudung periuk diikat dengan kain supaya kek tidak menjadi bantat.
- Kukus selama 35 minit menggunakan api sederhana.
- Bila dah masak, angkat dan sejukkan sebelum dimakan.
Selamat mencuba, kalau jadi jangan lupa bagi penulis sikit tau…hiks